Sushi, drinky a dezerty vo Fou Zoo

Aj malé jedlá vedia byť veľkým zážitkom.

Niekoľko chodové degustačné večere vedia byť parádnym spestrením palety chutí každého gurmána, ale tiež skvelý spôsob ako ohúriť svojho partnera alebo dôležitého obchodného klienta.

Nech je však degustácia akokoľvek skvelá, treba na ňu hlavne dve veci. Poriadny hlad a minimálne dve hodiny času.

A kedže vieme, že nie vždy sa podarí skĺbiť tieto dve premenné dokopy, spísali sme pre vás trinásť tipov na jedlá, ktoré odporúčame každému, kto práve nemá veľa času, no stále má veľkú chuť na zážitok.

Chcete si porovnať jednotlivé chute rýb? Dajte si Nigiri

Na naštartovanie chutí alebo zahnanie menšieho hladu odporúčame začať jednoduchým spojením ryže a kvalitnej čerstvej ryby, známe hlavne pod menom nigiri.

U nás vo Fou Zoo môžete natrafiť na dve varianty - klasické, pripravené tradičnou metódou, alebo moderné, už dopredu ochutené sushi majstrom.

Klasické nigiri predstavuje valček ryže, na ktorom je buď plátok čerstvej ryby, mäsa alebo zeleniny, ktorý si sami dochucujete sójovou omáčkou a wasabi. Náš sushi majster Tomáš Lysý na lístok zaradil päť variant, vďaka ktorým si navyše môžete jednotlivé chute rýb sami porovnať. Ktoré to sú? 

- hamachi, japonská ryba s vysokým podieľom tuku a výraznou maslovou chuťou
- akami z tuniaka, časť, ktorá sa dá prirovnať k hovädzej sviečkovej
- tuniak, toro - brušná časť, ktorá pripomína viac slaninu ako rybu
- tuniak, chutoro - najlahodnejšia časť tuniaka
- losos z novozélandského druhu Ora King

Moderné nigiri je už trochu o niečom inom. Jednotlivé kúsky sa nepodávajú so sójovou omáčkou ani wasabi, pretože už sú dochutené sushi majstrom. Ak to povieme trochu nadnesene, tak je to taký japonský tapas.

Naša najobľúbenejšia kombinácia je jednoznačne tofu, repa, wasabi, ktorá je takisto vhodná aj pre vegetariánov.

Tofu je vypražené v zemiakovom škrobe a korení, pričom naň ide plátok avokáda a repa pečená v soli. Na to hobliny parmezánu a čerstvý koriander. Na konci je toto moderné nigiri dochutené ryžovým octom, olivovým olejom, píniovými orieškami a kizami wasabi.

Tradičná japonská lahôdka sashimi

Sashimi, ktoré sa pripravuje z rôznych častí rýb, je v Japonsku považované za jednu z tradičných lahôdok. Často sa servíruje ako prvý chod na naštartovanie chutí. Pokiaľ ho však skombinujete napríklad s jednou sushi rolkou alebo krevetami v tempure, perfektne pokryje večerný hlad.

Sashimi sa tiež rozdeľuje na klasické a moderné.

Za klasické sashimi považujú Japonci nakrájané štyri plátky surovej ryby, ktoré sú položená na tsume, čo je vlastne na jemno nakrájaná japonská reďkovka daikon premytá vodou. Celé je to položené na shizo liste, čo je taká ázijská žihľava.

Moderný variant je takisto, ako v prípade nigiri, už dopredu ochutený sushi majstrom. V tejto verzii u nás servírujeme tuniaka s chipsami z morských rias nori a kornútikmi z daikonu. Všetko je to navyše preliate príjemne pikantným dresingom z kizame wasabi.

Malé jedlo k večernému drinku? Krevety!

Tieto obľúbené kôrovce majú obrovskú výhodu a tou je ich blesková príprava. Stačí im minúta a sú hotové. Navyše, majú nezameniteľnú chrumkavú textúru a bohatú maslovú chuť, ktorá sa veľmi dobre kombinuje s pikantnejšími omáčkami alebo tempurou.

Krevety odporúčame hlavne pokiaľ sa chcete s niekým podeliť, napríklad ako finger food k večernému drinku.

Čo o tempure hovorí náš šéfkuchár?

“Aj keď ide o vyprážané jedlo, je príjemne ľahké. Tempura je pritom komplikovanejšia, ako by sa mohlo zdať. Najskôr krevety namáčame do špeciálneho cestíčka z pšeničnej a ryžovej múky, ktoré musí byť naozaj veľmi ľadové. Obalené krevety potom hádžeme do 190°C oleja, v ktorom cesto krásne vypuká,” opisuje tempuru náš šéfkuchár Michal Konrád.

Whisky, Amaretto a citrónová šťava

Mnoho ľudí vyprážané jedlo odrádza, no nám sa páči hlavne v spojení s drinkom. K našim predjedlám, a hlavne teda k tempure, sa podľa nášho someliera Tomáša Šajgala hodí hlavne Masataka Swizzle, cocktail pomenovaný podľa Masataka Takesuru.

“Drink v roku 2009 preslávil svetový barman pôvodom zo Slovenska, Stanislav Vadrna, ktorý ho vytvoril na uctenie si Masataku Takesuru, majiteľa japonskej whisky destilérky.

Základom je japonská whisky, mandľový likér Amaretto a citrónová šťava. Celé sa to navyše premiešava drevenou habarkou, ktorá sa vyrezáva ručne. Tá drink nielen prevzdušňuje a spája v ňom chute, dodáva mu tiež svoju nezameniteľnú arómu,” hovorí Tomáš.

Šalát z morských rias

Pokiaľ však máte večer zrovna chuť na niečo ľahké a výživné, skúste šalát z morských rias.

Ten náš pripravujeme z troch druhov - wakame, tosaka a hijiki. 

Najjemnejšie z nich sú wakame, široké a krásne zelené riasy, ktoré sú príjemné slané a cítiť z nich more. Červené riasy tosaka sú naopak húževnatejšie a príjemne chrumkajú. Čierne hijiki sú zas maličké, tvrdšie a najhúževnatejšie, majú tiež aj najvýraznejšiu chuť.

Vo Fou Zoo ich radi kombinujeme do farebného šalátu s tofu, slnečnicovými semiačkami, dresingom z čerstvého wasabi a tekvicovým olejom. 

Poďakovanie vo forme ucha

Možno budete v situácii, napríklad na pracovnom stretnutí vo Fou Zoo, hľadať niečo malé a symbolické. Skúste napríklad gyozu.

Je to japonská taštička s pôvodom v Číne, ktorú podľa legendy pred tisícročiami vytvoril rovnaký muž, ktorý položil základy čínskej bylinnej medicíne.

Chudobných ľudí vtedy sužovala taká zima, až im odmŕzali uši. Liečiteľ preto vytvoril jedlo, ktoré ich zahreje a – dal mu tvar uší, ktoré potrebovali najviac zohriať.

Nadôvažok, v Číne je toto jedlo doposiaľ symbolické a pri konflikte ho bežní ľudia darujú tej “dobrej” strane sporu ako poďakovanie.

Ideálne malé jedlo pre chladný deň a úprimné pracovné stretnutie.

“My ich plníme hovädzím filetom, foie gras a domácou redukovanou omáčkou teriyaki, čo je zmes saké, mirinu a sójovej omáčky.Foie gras sa opečie, mäso sa nakrája a dochutí omáčkou, soľou, korením a potom sa plní do taštičiek z hladkej múky. Následne sa naparuje a opeká v bambusových košíkoch,” vysvetľuje nám svoj postup Michal Konrád.

Sushi naopak

Ak večer potrebujete zahnať väčší hlad, určite odporúčame obrátené sushi rolky. Najskôr ryža, potom riasa a až potom náplň.

“Na našu tuniakovú rolku som celkom hrdý. Sú v nej ázijské huby enoki vyprážané v tempure, kukurička na masle a teryiaki omáčke, takže to spolu všetko príjemne chrumká. Na vrchu je tataki z tuniaka, skaramelizovaná cibuľka s chilli a zázvorom, cibuľový chips, čerstvý mikrokoriander a lieskový oriešok.

Alebo potom mám veľmi rád rolku s krabom kráľovským. To je síce obrovský krab, no používajú sa z neho iba klepetá, pretože má veľmi maličké telo v pomere k jeho obrovským klepetám. Rolku dochucujem holandskou omáčkou, avokádom, wasabi a ryžovým octom,” popisuje sushi majster Tomáš Lysý.

Dezert, o ktorý sa treba podeliť

A pokiaľ by ste radi prišli s priateľmi na sladké? Budeme radi, naše dezerty najradšej podávame do stredu stola, tak, aby ste sa o ne mohli podeliť viacerí.

Ako stvorený je na to napríklad náš pandánový dezert s malinovým sorbetom, bielou čokoládou, čerstvými bylinkami a jedlými kvetmi, ktoré evokujú leto. Chute sú ľahké, svieže a príjemné.

Nakoniec pridávame ešte perlu z makadamských orechov, ktorú dochucujeme mandľovým likérom, kakaovým maslom a prachom z malín.

Drink, ktorý sa mení počas pitia

K dezertom sa zo všetkých našich drinkov najviac hodí Asa Kasu, drink, ktorý počas pitia doslova mení svoj charakter.

Vznikol ako pocta pre roľníkov, ktorí v Číne pestujú ryžu a saké. A pretože často pracujú skoro ráno, je ňou inšpirovaný práve názov, ktorý v preklade znamená ranná hmla. Celý drink navyše pripomína krajinu, v ktorej pracujú.

“Základ tvorí ľadový drink zo saké, malinového pyré, vanilky, citrusu yuzu a kajanského korenia. Navrchu je teplá ochutená pena z ruží, takže keď to človek pije, v ústach sa mu vytvára pocit príjemného chaosu,” vysvetľuje zloženie drinku náš somelier Tomáš Šajgal.   

Čo po dobrej večeri? Digestív na podporu trávenia

Naším najobľúbenejším digestívom ale nie je pálené, ani žiaden alkoholický drink, ale jednoduchá kombinácia kávy, mäty a exotickej marakuje.

A prečo práve toto spojenie?

Káva sa veľmi dobre priatelí s ovocím, práve vďaka spoločným chuťovým profilom. My ale radi robíme jednu zmenu – používame bezkofeínovú kávu, aby ste si drink mohli vychutnať aj neskôr večer. Navyše, éterické oleje z mäty čistia chute a podporujú trávenie.

Už viete, ktoré jedlá si u nás nabudúce nakombinujete?

Sushi, drinky a dezerty vo Fou Zoo
  1. Section 1